Posted on

7 zinnen vanwege je communicatie als manager te vernieuwen

Zoals manager alsof supervisor willen je routinematig moeilijke aandoeningen of interacties afhandelen. Jouw moet soms een negatieve beoordeling aanreiken, of direct en autocratisch zijn sedert iemand bij vertellen hoe ze hen werk moeten doen, alsof praten met een ondergeschikte die boos en kritisch is. Bij deze en andere gevoelige situaties kan uw woordkeuze een behoorlijk verschil fiksen in hoe uw communicatie wordt ontvangen en tevens begrepen.

Kwestie schilderen inderdaad foto’s. Vanzelfsprekend, hier is zeven gewone alledaagse zinnen die nuttig kunnen bedragen in datgene delicate situaties:

  • “Voelt iemand alternatief hetzelfde? ” Vaak brengt een mens tijdens dezelfde personeelsvergadering een idee, zeker opmerking alsof een kritiek ter sprake. De neiging is wegens direct met die mens bij willen antwoorden. De is toch uitermate relevant om erbij voorkomen deze de interactie een één-op-één discussie (of argument) wordt. Vraag logisch of iemand anders identiek denkt. Misschien wilt jij hier heel anders mee omgaan wanneer het enkel deze persoon is alsof als de helft betreffende de medewerkers zichzelf op dezelfde manier voelt. Je vraag moet waarschijnlijk eveneens anderen aanmoedigen die daarginds eventueel gratis mee instemmen, plus het is erg waarschijnlijker datgene nl.idealsvdr.com dat maar door het team effectief belanden opgelost.
  • “Vertel ooit bereid… ” Wellicht is daarginds een karwij, een situatie of dezelfde project waarover u meer wilt weten. Of eventueel gebeurde daarginds iets datgene je moet weten. Menigmaal is de hoogst effectieve manier wegens anderen aan erbij moedigen door erover bij praten, betreffende dus algemene, openhartige opmerking onder andere: “Vertel me hier ietwat aangaande. ” Afhankelijk van hoe het matriaal anderen antwoorden, kunt u vervolgens beslissen hoedanig u dit moet verrichten.
  • “Ik vind dit leuk over u ideeën ofschoon acties, toch hier ben het probleem… ” Als je kritiek gaat geven, is een dikwijls een goed idee door u eerst bij binnenshuis segmenten met ietwat positiefs. Deze helpt om de relatie fundamenteel positief te houden, plus maakt u bovendien waarschijnlijker dat de ondergeschikte luistert plus de kritiek accepteert.
  • “Ik begrijp hoeveel jouw bedoelt, toch draag de hoed door mijn manager,… ” Het concept over “hoeden dragen” zijn menigmaal redelijke handig wegens jouw persoonlijke rol betreffende anderen erbij scheiden van je rol indien manager. Als medearbeider en ook vriend, kun u meevoelen of ook voelen bijvoorbeeld je ondergeschikten. Toch jouw eigen rol zoals manager moet met de verlangen dat u soort acties onderneemt ofschoon bepaalde verwachtingen met anderen hebt datgene zijkant (en u) zich misschien gratis bij hen gemak voelen. Betreffende langs dat verantwoordelijkheid binnen verwijzen indien “het dragen betreffende de hoed over mijn manager”, kan het eenvoudiger daarvoor jullie bestaan wegens zelfvertrouwen erbij beschikken over bij het vervullen van uw verantwoordelijkheden plus de beter fabriceren aan anderen vanwege jouw acties indien hen manager binnen aanvaarden.
  • “Is daar nog wat dat jou erbij zeggen hebt? ” Jou positie ingeval manager essentieel vaak deze je de van problemen als deze, zorgen alsof verschillende van problemen als deze met anderen hoort. Die intomen ongemakkelijk, moeilijk, problematisch, onaangenaam bedragen ofwel zaken dat jouw al weet. De wilt soms gratis een heleboel horen, ofwel eventueel weet u u al. De neiging zijn vanwege binnen zeggen: “Ik weet u al, ” ofschoon wat verschillend deze aangeeft deze jouw gratis wilt luisteren. Echter een is regelmatig een goed idee wegens de mens te merken. Op die manier zorgt u er niet afzonderlijk voor dat u alles hoort wat u moet weten, echter dat jij ook beslist bericht stuurt dat u bereid bent te luisteren.
  • “Mag ik zeker suggestie uitvoeren? ” Sporadisch vereist jouw taak deze je anderen vertelt wat ze moeten doen. Weleens heb jou zulks kracht gratis, maar eis u hoeveel richting aanreiken bij basisbeginsel betreffende jou expertise plus ervaring. Als jullie al de autoriteit hebt, wilt jij mogelijkerwijs niets erbij overdreven autocratisch handelen. Indien u niets dichtbij de autoriteit beschikt, wilt jij wellicht deze de persoon uw opmerkingen serieus neemt. Bij beide gevallen: ‘Mag ik dezelfde suggestie uitvoeren? ‘ is dezelfde effectieve manier wegens jou punt dichtbij te brengen.
  • “Mooi bekisting. ” De geschiedenis door de psychologie leert ons dat positieve feedback de beste motivator is. Plus gerespecteerd u feit datgene de meeste luitjes zowat gratis genoeg lof ontvangen dichtbij ieder aspecten van hen bestaan, zijn een belangrijk teneinde krediet binnen aanreiken precies waar krediet verschuldigd is als deze nodig zijn. “Mooi werk” ben zeker eenvoudige plus effectieve manier door deze te doen.
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *